The STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI issue article summary

The summary of the selected article appears at the bottom of the page. In order to get back to the contents of the issue this article belongs to you have to access the link from the title. In order to see all the articles of the archive which have as author/co-author one of the authors mentioned below, you have to access the link from the author's name.

 
       
         
    STUDIA BIOETHICA - Issue no. 2 / 2013  
         
  Article:   INTERVIEW - ABOUT BEGINNINGS AND THE FUTURE OF BIOETHICS IN ROMANIA / DESPRE ÎNCEPUTURILE ŞI DESPRE VIITORUL BIOETICII ÎN ROMÂNIA.

Authors:  MARIA ALUAȘ.
 
       
         
  Abstract:  MA: Domnule profesor, spuneţi-ne, cum a luat naştere preocuparea în România pentru bioetică cine au fost actorii la început, în urmă cu douăzeci de ani, atunci când au început primele discuţii și preocupări în acest domeniu.

VA: În anul 1984, primul care a avut preocupări în acest domeniu, a fost profesorul Gheorghe Scripcaru de la Universitatea de Medicină din Iaşi; în paralel, un an sau doi după profesorul Scripcaru, doctorul Maximilian a început și el, la Bucureşti, să dezvolte un cerc de bioetică şi apoi o şcoală de bioetică. Şi acestea au fost, să spunem, începuturile bioeticii în România. După care au apărut lucrări de bioetică, iar după anul 1990 aceste preocupări s-au dezvoltat și mai mult. La Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa, din Iaşi, s-a introdus un curs de bioetică. La început a fost facultativ, după care a devenit opţional, iar mai apoi obligatoriu. Şi începând de prin anii ’97-’98 s-a introdus în fiecare universitate de medicină, din Români, un curs de bioetică, alături de psihologie medicală şi de sociologie medicală. 

 
         
     
         
         
      Back to previous page