Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA THEOLOGIA%20ORTHODOXA - Ediţia nr.2 din 2008  
         
  Articol:   DIE PENTEKOSTARIONSFESTE UND IHRE SPIRITUALITÄT. DAS FEST CHRISTI HIMMELFAHRT - LITURGISCHER KOMMENTAR / SĂRBĂTORILE PENTICOSTARULUI ŞI SENSUL LOR DUHOVNICESC. SĂRBĂTOAREA ÎNĂLŢĂRII LA CER A MÂNTUITORULUI. COMENTARIU LITURGIC.

Autori:  MIRCEA OROS.
 
       
         
  Rezumat:  Ca o modalitate de a comemora viata si lucrarea răscumpărătoare a Domnului Iisus Hristos, anul liturgic are în centrul său Paştel poate fi împărţit în trei perioade, numite după cartea principală utilizată în strana în fiecare din aceste perioade: Triod, Penticostar, Octoih. Perioada Penticostarului dureaza de la Paşti la prima duminică după Rusalii sau Duminica Tuturor Sfinţilor (opt săptămâni). Acesta reprezintă timpul liturgic după Înviere până la Înălţarea Domnului Iisus Hristos, urmat de Pogorârea Duhului Sfânt şi întemeierea Bisericii creştine. Este perioada de la victoria asupra păcatului şi a morţii, acesta este momentul de triumf şi de bucurie de Paşti.Celebrării liturgice a patimilor şi Învierii Domnului constituie centrul prezenţei lui Hristos în Biserică. De aceea, cultul întregii Biserici, în manifestările sale diferite, are un caracter pascal.

Cuvinte cheie: Penticostar, Înălţarea Domnului Iisus Hristos, triumful, caracter liturgic.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă