Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA THEOLOGIA%20ORTHODOXA - Ediţia nr.2 din 2007  
         
  Articol:   SILVESTRU MORARIU ANDRIEVICI ÎNTRE PIONIERII ŞCOLII ROMÂNEŞTI. CÂTEVA COINCIDENŢE / SILVESTRU MORARIU ANDRIEVICI ALS VORREITER DER RUMÄNISCHEN SCHULE. ETLICHE ÜBEREINSTIMMUNGEN.

Autori:  CONSTANTIN HREHOR.
 
       
         
  Rezumat:  Poporul român, ca un creator de cultură, a dat și în domeniul pedagogiei nume cunoscute, care au adus prestigiu școlii românești și au îmbogățit moștenirea culturală prin contribuții extraordinare. Autoafirmarea sa ca un popor special în marea familie europeană, între popoarele romanice, se explică doar prin respectul său pentru limba și tradițiile sale, care marchează și legitimează autenticitatea sa. Școala, un adevărat laborator în care se cristalizează idei, sentimente, înzestrări și caractere, a fost o redută a luptei neîntrerupte a inteligenției românești. Peste tot în provinciile românești, unde s-au amestecat interesele străine ale asupritorilor, limba, naționalitatea și credința au fost cele mai înalte valori, pentru care s-a investit multa energie, voință și rațiune. Fenomenul denaționalizării în aceste teritorii, susținut prin diverse strategii, a dus la o concentrare permanentă a naționalismului prin conștientizarea propriilor valori și redefinirea patriotismului, așa încât salvarea națională a devenit în aceste condiții identică cu salvarea limbii.  
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă