Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA THEOLOGIA%20ORTHODOXA - Ediţia nr.2 din 2007  
         
  Articol:   DASCĂLUL IOAN AL BĂLGRADULUI – O ANGAJARE ÎN REAFIRMAREA ORTODOXIEI TRANSILVĂNENE ŞI ÎN PROMOVAREA ŞCOLII ROMÂNEŞTI (SECOLUL AL XVIII-LEA).

Autori:  ALIN ALBU.
 
       
         
  Rezumat:   Şcoala Ortodoxă din Alba Iulia de la sfârşitul secolului 18 reprezintă un episod important al vieţii religioase a oraşului şi, în plus, a întregii Transilvanii, chiar dacă acest lucru nu a fost pe deplin discutat. A fost doar menţionat, dar nu există tratate monografice scrise pe această temă. Ca parte a programului care a sprijinit Ortodoxia locală, şcoala de la Bălgrad, care a fost condusă timp de peste un sfert de secol de către Ioan, profesorul, a generat şi a sprijinit un fenomen cultural prosper - fundamentul primei şcoli ortodoxe în satele din jurul Albei Iulia. În contextul confesional din acei ani, relaţia dintre Ioan profesorul şi doi susţinători foarte fermi al Ortodoxiei: Sofronie, călugărul, şi Simion Stoica protopopul de Bălgrad, are fel de multă relevanţă ca dimensiunea culturală a celui dintâi. Profesorul de la Bălgrad este menţionat din nou, în unele documente din 1786, în contextul pregătirilor efectuate pentru inaugurarea noilor şcoli de stat ortodoxe, perioada în care acesta participă la un curs de formare la şcoala de la Sibiu. El este, de asemenea, menţionat printre susţinătorii financiari ai Bisericii "Buna Vestire" din Centru (unul dintre cartierele Albei Iulia). Aceasta reprezintă doar un prim pas de cercetare pe acest subiect, care a evidenţiat, pe tot parcursul procesului, aspecte nu au fost explorate până la acest punct, şi care ne-au determinat să încercăm recuperarea lor completă.  
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă