Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA THEOLOGIA%20ORTHODOXA - Ediţia nr.1 din 2010  
         
  Articol:   DISPUTA DINTRE EXPONENŢII MIŞCĂRII DE TREZIRE SPIRITUALĂ DIN GRECIA ÎN SECOLUL AL XVIII-LEA (TRADIŢIONALIŞTII ŞI ILUMINIŞTII).

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:  Schimbările profunde prin care a trecut Europa în secolul al XVIII-lea au fost simţite şi în Grecia şi la toate naţiunile ortodoxe din Europa de Sud-Est prin intermediul tinerilor care au studiat la universităţile europene. Foarte curând, epicentrul disputei dintre savanţii iluminişti greci şi savanţii tradiţionalişti s-a mutat chiar în Sf. Munte, odată cu înfiinţarea Academiei Atonite şi cu mişcarea de renaştere iniţiată de profesorii şi călugării atoniţi. Punctul culminant al confruntării dintre reprezentanţii mişcării de renaştere spirituală a fost faimoasa dispută dintre Corais Adamntios şi Atanasie din Paros. Biserica nu se opune, în principiu, iluminării poporului şi ştiinţei – dovadă în acest sens fiind programul modern al Studiilor academice atonite în şcolile şi academiile din Grecia, Bucureşti şi Iaşi, dar accentuează nevoia pentru o renaştere spirituală a poporului, prin editarea scrierilor filocalice. Niciodată nu s-a trecut cu vederea faptul că Biserica Ortodoxă reprezintă conştiinţa naţiunii şi expresia culturală de bază. Ortodocşii au rămas ancoraţi în tradiţia oferită de credinţă, iar această tradiţie traduce mentalitatea şi cultura acestuia.

Cuvinte-cheie: dispută, mişcarea pentru renaştere spirituală în Grecia, secolul XVIII, traditionalişti, Iluminism
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă