Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA THEOLOGIA%20GRAECO-CATHOLICA%20VARADIENSIS - Ediţia nr.2 din 2003  
         
  Articol:   RECENZII: DANIEL CHIROT, SCHIMBAREA SOCIALĂ ÎNTR-O SOCIETATE PERIFERICĂ. FORMAREA UNEI COLONII BALCANICE, BUCUREŞTI, 2002, 310 P. .

Autori:  BLANKA GORUN-KOVÁCS.
 
       
         
  Rezumat:  Editura Corint din Bucureşti a scos la lumină o lucrare de analiză istorică cu adevărat interesantă pentru cititorul român, aparţinând unui istoric american, Daniel Chirot, care nu mai este la începuturile carierei sale şi care are o vastă experienţă în analiza societăţilor aflate în zona periferică a Europei. Probabil că acesta va fi şocat de termenul de "periferie", introdus în analiză de Şcoala Analelor cu destui ani în urmă şi folosit mai ales de Pierre Chaunu în discuţia civilizaţiei europene clasice şi moderne, dar încă neobişnuit cititorului român. Însă acest tip de analiză nu este neobişnuit în istoriografia euro – atlantică; însuşi Daniel Chirot a coordonat, cu mai bine de un deceniu în urmă, un volum colectiv intitulat The Origins of Backwardness in Eastern Europe: Economics and Politics from the Midle Age until the Early Twentieth Century, apărut la Berkeley în 1989, şi la care au colaborat mai mulţi istorici din regiunea analizată, care a analizat cauzele şi condiţiile economice din estul continentului nostru considerat, în mod explicit, o periferie a dezvoltării eco-nomice continenetale. De altfel, autorul explică metoda de analiză în în capitolul introductiv al cărţii.  
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă