Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA THEOLOGIA%20GRAECO-CATHOLICA%20VARADIENSIS - Ediţia nr.1 din 2012  
         
  Articol:   LEGISLAŢIA ROMANĂ ÎMPOTRIVA CREŞTINILOR DIN VREMEA LUI DIOCLEŢIAN ŞI EDICTUL DE TOLERANŢĂ AL LUI GALERIU DIN ANUL 311.

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:  Legislaţia romană împotriva creştinilor din vremea lui Diocleţian şi Edictul de toleranţă al lui Galeriu din anul 311. Persecuţia din vremea lui Diocleţian (sau Marea persecuţie) a fost ultima şi cea mai severă persecuţie a creştinilor din Imperiul Roman. În anul 303, împăraţii Diocleţian şi Maximian, Galeriu şi Constantius au emis o serie de edicte de revocare a drepturilor legale ale creştinilor, cerând ca acestea să respecte practicile tradiţionale romane religioase. Mai târziu, edictele au vizat clerul creştin şi au cerut sacrificiu religios păgân universal, prin care se porunceşte ca toţi locuitorii să sacrifice zeilor. Persecuţia a variat în intensitate de-alungul imperiului, fiind mai slabă în Gallia şi în Marea Britanie, unde doar primul edict a fost aplicat şi mai puternică în provinciile răsăritene. Edictele de persecuţie au fost anulate de către împăraţi diferiţi în momente diferite, dar Edictul lui Constantin şi al lui Licinius din Mediolanum (313) a marcat în mod tradiţional sfârşitul persecuţiei.

Cuvinte cheie: Diocleţian, Galeriu, împăraţii romani, dreptul roman, edict de toleranţă.

 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă