Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA THEOLOGIA%20CATHOLICA - Ediţia nr.4 din 2010  
         
  Articol:   TRADIŢII LEGATE DE MOARTE ŞI ÎNMORMÂNTARE ÎN LUMEA SATULUI ROMÂNESC. UN PUNCT DE VEDERE TEOLOGIC. PARTEA A DOUA. DE LA MOARTE LA ÎNMORMÂNTARE.

Autori:  SIMONA ŞTEFANA ZETEA.
 
       
         
  Rezumat:  Lumea satului românesc păstrează o serie de tradiţii legate de moarte, uneori incărcate cu un autentic sens religios, alteori posibil de asimilat pietăţii populare, cel mai adesea superstiţioase sau magice, reminiscenţe arhaice, precreştine. Confruntându-se cu acestea, persoanele implicate în pastoraţie şi fiece credincios au a discerene care le este consistenţa şi a contribui la corectarea sau încreştinarea lor, în măsura posibilului. Acest lucru se vădeşte necesar, căci prea adesea tradiţiile din jurul morţii (spălarea şi îmbrăcarea rituală, pomana făcută după reguli stricte, obiectele care se pun în sicriu, gesturile rituale dinainte şi de după înmormântare etc.) sunt mai valorizate decât gesturile propriu-zis creştine (sacramentele care precedă moartea, rugăciunea familială sau comunitară etc.) şi însuşi conţinutul crdinţei riscă să fie alterat. Voi încerca în această a doua parte a articolului meu să prezint o perspectivă teologică asupra tradiţiilor legate de moarte şi înmormântare, încercând în acelaşi timp să îndrept perspectiva care le însufleţeşte, oferind conţinuturi teologice care ar putea constitui nucleul unei cateheze în legătură cu acest eveniment inevitabil.

Cuvinte cheie: moarte, înmormântare, tradiţii, superstiţii, acte de magie, credinţă.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă