Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA THEOLOGIA%20CATHOLICA - Ediţia nr.4 din 2010  
         
  Articol:   NOTE DE ARHEOLOGIE CREȘTINĂ. 8A. DESPRE UN INEL DE ARGINT BIZANTIN DE CĂSĂTORIE DE LA DUROSTORUM (MOESIA SECUNDA).

Autori:  NICOLAE GUDEA.
 
       
         
  Rezumat:  Din vecinătatea cimitirului roman târziu sau bizantin de secolele V-VI de la Durostorum (Moesia Secunda) provin trei inele ilustrate în monografia vechiului oraş (R. Ivanov/G. Atanasov/P. Donevski, Istoria na Silistra. I. Anticniat Durostorum, Silistra-Sofia 2006). La paginile 352–353 sunt meţionate pe scurt: un inel cu o monogramă, citită Antonius; un inel de argint cu o cruce şi inscripţia incizată + ME – VG +, pentru care au fost propuse două soluţii: fie + MENG(es), fie MENAC; un inel cu numele + AZARIA, cu litere în relief. Autorul articolului de faţă (N. Gudea) având un interes deosebit pentru inelul nr. 2, pagina 353, fig. 23 = Pl. IX.3, propune o altă destinaţie pentru piesă şi dă o altă citire a textului: inelul (pagina 353, fig. 23 = Pl. IX.3) după formă şi aspect pare să fie un inel de cununie, şaton fiind oval şi plat; inscripţia realizată cu litere incizate, de la dreapta la stânga; textul este precedat de o cruce greacă, simbolizând numele şi persoana lui Isus Cristos, probabil o formulă gratulatorie; lectura propusă ar fi după cum urmează: + (ex theou) ME(ter) VG(ia); traducere: de la Maica lui Dumnezeu sănătate.

Cuvinte cheie: Durostorum, Moesia Secunda, inel de nuntă, epoca bizantină timpurie, secolele V-VI
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă