Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA THEOLOGIA%20CATHOLICA - Ediţia nr.4 din 2009  
         
  Articol:   „FUNDAMENTELE ÎNVĂŢĂTURII ORTODOXE ASUPRA DEMNITĂŢII, LIBERTĂŢII ŞI DREPTURILOR OMULUI” DIN LUNA IUNIE 2008.

Autori:  FRANS HOPPENBROUWERS.
 
       
         
  Rezumat:  Documentul „Fundamentele învăţăturii ortodoxe asupra demnităţii, libertăţii şi drepturilor omului” a fost aprobat de sinodul episcopilor ortodocşi ruşi pe 26 iunie 2008 şi din acel moment este prezentat ca decurgând din doctrina socială a Bisericii Ortodoxe Ruse din 2006. Autorul acestui articol îşi propune să înţeleagă pentru ce a fost conceput acest document, însă nu este uşor să se dea un răspuns din punctul de vedere al conţinutului: Bisericii Ortodoxe Ruse îi lipseşte un adevărat discurs asupra drepturilor omului. Cu toate acestea, este clar că ideea unui sobornost (adică aceea de armonie şi comuniune în societate) adaugă o nuanţă utopică drepturilor omului din Biserica Ortodoxă Rusă, care se loveşte dintr-o dată de drepturile individuale al omului. În fapt, documentul „Fundamentele învăţăturii ortodoxe asupra demnităţii, libertăţii şi drepturilor omului” restrânge drepturile individuale, impunând ca sursă primară a drepturilor omului exigenţele Bisericii Ortodoxe Ruse, ale Statului rus, a culturii şi tradiţiilor ruseşti. Câtă vreme documentul a fost privit cu puţin interes în chiar sânul Bisericii Ortodoxe Ruse, trebuie să mărturisim că nu acesta a fost scopul acestui document, în pofida declaraţiilor autorilor.

Cuvinte cheie: bine uman, discursul drepturilor omului, drepturi colective, drepturile omului, drepturile individuale, învăţătura socială, individualism, libertate, naţionalism, ortodoxie, Rusia, Biserica Ortodoxă rusă, sobornost.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă