Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA THEOLOGIA%20CATHOLICA - Ediţia nr.3-4 din 2011  
         
  Articol:   FECUNDITATEA TAINEI CĂSĂTORIEI PENTRU BISERICĂ.

Autori:  IOAN CHIRILĂ.
 
       
         
  Rezumat:  

Fecunditatea tainei căsătoriei pentru Biserică. Lucrarea abordează fundamentele biblice ale familiei şi ale naşterii de prunci, făcând referire la versete care vizează chestiunea fertilităţii şi/sau a sterpiciunii. Ideea fecundităţii în Scriptură îşi are originea în cuvântul lui Dumnezeu adresat primei familii: „Creşteţi şi vă înmulţiţi; umpleţi pământul şi stăpâniţi-l...” (Gen 1,28). În timp ce fecunditatea este privită ca un semn al binecuvântării divine, sterpiciunea este în general înţeleasă ca o consecinţă a unei vieţi păcătoase. Totuşi, există câteva episoade biblice care demonstrează faptul că sterpiciunea poate fi o perioadă care precede o naştere specială, a unei persoane alese de Dumnezeu pentru a împlini o misiune deosebită, aşa cum este cazul lui Isaac sau Samuel, pentru a da doar două exemple. La nivelul teologic, fecunditatea este determinată de împlinirea Legii, la care Dumnezeu răspunde prin respectarea legământului (Gen 17,2). Paternitatea este deopotrivă trupească şi spirituală, cea din urmă fiind preeminentă în Biblie, precum şi în viaţa creştină contemporană. Îndrumată de învăţătura Bisericii, familia este un izvor de viaţă şi primul mediu al creşterii duhovniceşti.

Cuvinte-cheie: antropogeneză, familie, căsătorie, fecunditate, naştere, creştere, paternitate duhovnicească, ecclesia minima

 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă