Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA THEOLOGIA%20CATHOLICA - Ediţia nr.3 din 2010  
         
  Articol:   CATEHEZĂ ŞI CULTURĂ. CALENDARE ECLEZIASTICE ROMÂNEŞTI DIN TRANSILVANIA (SECOLELE XIX–XX).

Autori:  IOANA BONDA.
 
       
         
  Rezumat:  În Transilvania, la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului XX, circulau numeroase calendare, publicate fie de sine stător, fie ca suplimente ale ziarelor româneşti. Cum erau printre puţinele periodice care ajungeau în sate, acestea au păstruns cu precădere în mediul intelectualităţii româneşti, în special al clerului. Cele două Biserici româneşti din principat, Ortodoxă şi Greco-Catolică, s-au arătat interesate în publicarea acestui tip de presă. Motivul era că în coloanele calendarelor, alături de informaţii specifice care priveau diviziunea timpului, erau publicate şi cele ce vizau catehizarea. Scopul calendarelor menţionate era de a organiza atât viaţa religioasă a credincioşilor, cât şi pe cea socială şi economică. Periodicele de acest tip erau tipărite fie de tipografiile instituţiilor ecleziastice, fie de cele care se găseau în administraţia lor. În studiu de faţă ne-am oprit la două calendare reprezentative, primul publicat la Blaj, în mediul Bisericii Greco-Catolice, şi celălalt în centrul ortodox de la Sibiu. Aceste calendare au depăşit simplul rol de a oferi date referitoare la diviziunea timpului, propunându-şi de fapt să sublinieze şi identitatea confesională prin intermediul articolelor de catehizare sau prin prezentarea activităţii unor episcopi. Prin informaţii variate, din diverse domenii, precum: geografia, etnologia, literatura, psihologia, economia, calendarele au reprezentat, pentru o lungă perioadă de timp, un important mijloc de educaţie pentru românii din Transilvania. Dat fiind numărul mare de cititori, calendarele au avut o mare influenţă în epocă, atât în mediul rural şi cât şi în cel urban. Îmbinând informaţiile transmise de Biserică cu cele de natură culturală, laică, calendarele au fost, dincolo de dificultăţile întâmpinate, adevărate instrumente de promovare a culturii naţionale.

Cuvinte cheie: calendare bisericeşti, ortodoxie, greco-catolici ritual, cateheză, cultură, identitate, literatura de specialitate, educaţie
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă