Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA THEOLOGIA%20CATHOLICA - Ediţia nr.3 din 2010  
         
  Articol:   PROPUNERE PENTRU O NOUĂ LECTURĂ A INSCRIPŢIEI OMHARVG DE PE INELUL NR. 3 DIN MORMÂNTUL NR. 1 DE LA APAHIDA (CLUJ) / VORSCHLAG FÜR EINE NEUE LESUNG DER INSCHRIFT OMHARVG AUF DEM RING NR. 3 AUS DEM GRAB NR. 1 VON APAHIDA (KLAUSENBURG/CLUJ; RUMÄNIEN).

Autori:  NICOLAE GUDEA.
 
       
         
  Rezumat:  În anul 1889 a fost descoperit accidental un mormânt gepid la Apahida, lîngă Cluj-Napoca, conţinând un important mormânt ritual cu piese de aur (fig. 4–9). Textele antice şi descoperirile arheologice arată că după bătălia din 454 gepizii s-au retras, în totalitate sau parţial din Câmpia Tisei înspre Transilvania (fosta provincie Dacia, fig. 1–3). De la data primei sale publicări, textul inelului nr. 3 a fost cunoscut ca OMHARVS, fiind interpretat ca numele dat unui rege sau prinţ, sau unei persoane de rang înalt din societatea gepidă. Nici istoria, nici arheologia sau lingvistica germanică nu au confirmat însă existenţa acestei personalităţi sau caracterul germanic al acestui nume. Opiniile contradictorii referitoare la text, precum şi lipsa unor analogii concludente (fig. 10–11) l-au determinat pe autor (N. Gudea) să abordeze textul dintr-o altă perspectivă.

Cuvinte cheie: gepizii, Apahida, Transilvania, mormânt, depuneri funerare, inel de nuntă
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă