Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA THEOLOGIA%20CATHOLICA - Ediţia nr.3 din 2006  
         
  Articol:   STRUCTURAREA INCONŞTIENTĂ A SUBIECTULUI UMAN DIN PERSPECTIVA TRUPULUI ŞI IMAGINII / LA STRUCTURATION INCONSCIENTE DU SUJET HUMAIN DANS LA PERSPECTIVE DU CORPS ET DE L’IMAGE.

Autori:  CĂLIN SĂPLĂCAN.
 
       
         
  Rezumat:  Structurarea inconştientă a subiectului uman din perspectiva trupului şi imaginii. Naşterea copilului nu poate să constituie o origine absolută. Această origine este transmisă de fiinţe cu un trup şi dorinţe, care la rândul lor au primit-o ei înşişi şi aşa mai departe. Copilul moşteneşte o istorie, nefiind stăpân pe aceasta, istorie care va marca dezvoltarea lui individuală şi pe care o va perpetua. Experienţa „stadiului oglinzii” a lui Lacan subliniază faptul că subiectul nu poate să se structureze el însuşi decât în relaţie cu propria lui imaginea. Stadiul oglinzii nu este o etapă în constituirea subiectului, ci o structură care se va perpetua de-a lungul vieţii lui. Françoise Dolto va insista mai mult decât Lacan, asupra faptului că oglinda nu este decât un caz particular al altor suprafeţe psihice: „sensibilul”, „audibilul” etc., în general celălalt. Pentru ca o istorie să nu se învârtă în jurul ei trebuie să deschidem frontierele şi să părăsim originea pentru a-i oferi o destinaţie.  
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă