Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA THEOLOGIA%20CATHOLICA - Ediţia nr.3 din 2002  
         
  Articol:   CATEVA CONSIDERATII CU PRIVIRE LA DREPTUL CANONIC PARTICULAR STABILIT SAU CARE POATE FI STABILIT DE SINOADELE BISERICILOR SUI IURIS SAU PRIN INTERVENTIA SFANTULUI SCAUN / ALCUNE CONSIDERAZIONI RIGUARDANTI IL DIRITTO CANONICO PARTICOLARE STABILITO O DA S.

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:  Câteva consideraţii cu privire la dreptul canonic particular stabilit sau care poate fi stabilit de sinoadele Bisericilor sui iuris sau prin intervenţia Sfântului Scaun. În particular: Canoanele 29, 30 – înscriere într o Biserică sui iuris; Canonul 78 – puterea patriarhului în afara teritoriului; Canoanele 102, 106, 107, 110, 111, 113, 122, 124, 125, – sinodul patriarhal, canoanele privitoare la: sacramente şi sacramentale cu referiri specifice la Biserica Greco Catolică Română. Acest material, după cum o subliniază şi titlul, reprezintă doar „câteva consideraţii referitoare la dreptul particular......”. Publicat de către Papa Ioan Paul II, în nu prea îndepărtatul 1990, Codex Canonum Ecclesiarum Orientalium începe să aibă vigoare odată cu 1 noiembrie 1991. Începând cu acea dată, toate cele 21 de Biserici sui iuris (aşa cum sunt ele definite de can. 27), au la dispoziţie un unic instrument juridic, cu ajutorul căruia se reglementează din punct de vedere canonic toate probleme acestor comunităţi. Este pentru prima dată în istorie când este promulgat un astfel de text legislativ comun tuturor Bisericilor orientale catolice.  
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă