Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA THEOLOGIA%20CATHOLICA - Ediţia nr.1-2 din 2021  
         
  Articol:   RELAȚIILE DINTRE BISERICA ORTODOXĂ ȘI BISERICA GRECO-CATOLICĂ DIN ROMÂNIA – O PRIVIRE DE ANSAMBLU ASUPRA PERIOADEI COMUNISTE ȘI POST-COMUNISTE / THE RELATIONSHIP BETWEEN THE ORTHODOX CHURCH AND THE GREEK CATHOLIC CHURCH IN ROMANIA – AN OVERVIEW OF THE COMMUNIST AND POST-COMMUNIST PERIOD.

Autori:  FLORIN TOADER TOMOIOAGĂ.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/theol.cath.2021.08

Published Online: 2021-12-15
Published Print: 2021-12-30
pp. 169-182

VIEW PDF

FULL PDF

Relațiile dintre Biserica ortodoxă și Biserica greco-catolică din România – o privire de ansamblu asupra perioadei comuniste și post-comuniste. Acest studiu se concentrează asupra relației dintre Biserica ortodoxă și Biserica greco-catolică din România în special în perioada din timpul comunismului și de după căderea acestuia. În cadrul său este folosită metoda istorică și abordează această perioadă din punctul de vedere al tensiunilor istorice, al momentelor de înstrăinare dar și al celor de apropiere dintre cele două Biserici. Studiul descrie principalele repere ale acestei relații, eforturile fiecărei Biserici de a-și păstra identitatea în timpuri de presiune politică uriașă, într-o perioadă în care statul comunist a încercat să anihileze Biserica greco-catolică și să instrumentalizeze Biserica ortodoxă în funcție de propaganda și interesele sale. De asemenea, descrie pe scurt deschiderea reciprocă relativă a celor două Biserici surori care s-a produs după 1989, în ciuda tensiunilor existente și a întreruperii abrupte a acestui proces de reapropiere în anul 2008. Principala contribuție a acestui studiu o reprezintă propunerea câtorva pași concreți absolut necesari în procesul de vindecare a memoriei, care ar trebui să implice cele două Biserici.

Cuvinte-cheie: Biserica ortodoxă, Biserica greco-catolică, Patriarhul Justinian, reunificare, persecuții
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă