Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA THEOLOGIA%20CATHOLICA - Ediţia nr.1-2 din 2019  
         
  Articol:   “LOGISMOI”, VISIONE, ALLUCINAZIONE: UN FONDAMENTO TEOLOGICO / “LOGISMOI”, VISION, HALLUCINATION: THEOLOGICAL FOUNDATIONS / „LOGISMOI”, VIZIUNE, HALUCINAȚIE: UN FUNDAMENT TEOLOGIC.

Autori:  ALEXANDRU BUZALIC.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/theol.cath.2019.08

Published Online: 2019-12-30
Published Print: 2019-12-30
pp. 161-176
VIEW PDF: FULL PDF

Demonologia ca disciplină autonomă a teologiei dogmatice sau ca parte a angelologiei sau teologiei creației, se ocupă de prezența spiritelor rele și de acțiunea lor în lume. Acțiunea demonilor devine perceptibilă numai prin viața spirituală, ca luptă împotriva puterilor care încearcă să-i corupă de la mântuire. Dar omul, o entitate material-spirituală, trebuie să se ocupe de cauzele endogene specifice condiției umane, cu sugestii care devin nefavorabile în modul în care individul le transformă prin scrupule care generează obsesii. Maeștrii spirituali ai Bisericii au fost observatori excelenți și au separat intervenția demonilor de „pulsiunile” condiției umane căzute. La ora actuală, în lumina disciplinelor pozitive care ating direct sau tangențial chestiuni de interes în domeniul demonologiei, putem baza aspectele teologice ținând cont de dezvoltarea psihologiei religiei, a psihopatologiei, a psihoterapiei sau a psihiatriei.

Cuvinte cheie: Biserică, demonologie, „logismoi”, halucinații, sugestii, viziune, viață spirituală.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă