Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA THEOLOGIA%20CATHOLICA - Ediţia nr.1-2 din 2014  
         
  Articol:   PRINCIPII DE INTERPRETARE ALE CODEX CANONUM ECCLESIARUM ORIENTALIUM.

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:  Principii de interpretare ale Codex canonum Ecclesiarum orientalium. Publicarea CCEO, în 1990, a constituit un moment important pentru toate Bisericile orientale catolice, precum şi pentru instituţiile şi ierarhiile lor: începând cu acest moment, aceste biserici aveau la dispoziţie un instrument juridic în stare a reglementa activitatea lor juridică în ansamblu. Un sfert de veac mai târziu, acest articol răspunde unor întrebări relativ la punerea în aplicare a directivelor canonice şi la aplicabilitatea Codului în aceste Biserici. În acelaşi timp, subliniază principiile de interpretare ale CCEO, principii care au dus la o corectă înţelegere şi interpretare a acestuia. În ceea ce priveşte aplicarea normei, un aspect preliminar şi o condiţie prealabilă este interpretarea corectă a codului, pe care autorul articolului o întrevede în trei direcţii fundamentale: a) cazul în care textul canonului prezintă ambiguităţi şi dubii; b) cazul în care legea nu presupune o anume prescripţie; c) dacă ar fi să intervină o problemă în cadrul relaţiilor interecleziale ale celor două coduri (CIC et CCEO).

Cuvinte cheie: cod canonic răsăritean, promulgare, interpretare, izvor de drept, canon, aplicare, mens legislatoris, egală demnitate, lacuna legis, drept supleant, relaţii interrituale, tradiţie, drept comun, drept particular.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă