Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA THEOLOGIA%20CATHOLICA - Ediţia nr.1 din 2011  
         
  Articol:   PAPA PIUS AL XII-LEA ŞI VIITORUL PAPĂ PAUL AL VI-LEA ÎN CORESPONDENŢĂ CU UN INTELECTUAL ROMÂN DIN EXIL.

Autori:  VERONICA TURCUŞ, ŞERBAN TURCUŞ.
 
       
         
  Rezumat:  Acest eseu trimite la un episod din viaţa lui Emil Panaitescu – director al Accademiei di Romania de la Roma între 1929-1940, iar mai apoi consilier diplomatic român pe lângă Sfântul Scaun (1941-1946) – în timpul exilului său românesc. Specialist în Antichitate, profesor la Universitatea din Cluj, Panaitescu s-a dedicat – în perioada exilului său care a durat până la moarte (1958) – studierii Columnei lui Traian, după care, la începutul anilor ’40 ai secolului al XX-lea, s-a implicat în realizarea reproducerilor basorelifurilor foarte celebrului monument. Sunt aici publicate scrisorile adresate de Panaitescu lui Pius al XII-lea şi viitorului papă Paul al VI-lea, alături de răspunsurile acestora şi deopotrivă corespondenţa cu alţi cardinali şi arheologi italieni, în care iese în evidenţă numele lui Giuseppe Cardinali, rector al Universităţii „La Sapienza” din Roma. Din corespondenţa prezentată aici rezultă în plus prietenia intelectuală împletită între profesorul român şi Margherita Guarducci, arheolog celebru care a descoperit mormântul apostolului Petru. Sfântul Scaun l-a susţinut pe Panaitescu în cercetările sale şi scrisorile publicate care sunt o dovadă în acest sens.

Cuvinte cheie: Sfântul Scaun, coloana, Academia, Papa, Emil Panaitescu, diaspora română, Universitatea, Secretariatul de Stat, arheologie, corespondenţă

 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă