Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA THEOLOGIA%20CATHOLICA - Ediţia nr.1 din 2010  
         
  Articol:   OMUL, CREATURĂ A LUI DUMNEZEU, ÎNTRE ETICA TEONOMĂ ŞI O LUME SECULARIZATĂ.

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:  Orice religie, fie ea rațională sau creștină, conține, în mod necesar, trei elemente: ființa supremă (reală sau fictivă), omul și raportul dintre ființă și om. Noile curente ideologice care au pus accentul pe problemele sociale au fost fondate în bună parte pe ideea că una din condițiile pentru obținerea libertății este emanciparea de sub tutela ecleziastică, a religiei în general, care oferă o reprezentare greșită asupra lumii și asupra vieții, trebuind ca, în fața problemelor umanității, să se adopte o atitudine raționalistă, stiințifică. Omul este o ființă religioasă care tinde către Dumnezeu, acolo unde fiecare persoană este un mesager al Cuvântului divin și unde trebuie să fie respectate principiile potrivit cărora inima și sufletul omului îl conduc pe cărările lumii, așa cum ne învață Ecleziastul, din prisma etapelor vieții, prin repetarea refrenului melancolic: Deșertăciunea deșertăciunilor…, totul este deșertăciune (Qo 12,8).

Cuvinte cheie: umanitate, etica teonomă, secularism, permanenţă, creaţie, lege, binele comun, autonomie, scop final, societate
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă