Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA THEOLOGIA ORTHODOXA - Ediţia nr.2 din 2012  
         
  Articol:   INTERFERENŢA TRANSCENDENŢEI CU IMANENŢA. O ÎNCERCARE ISTORICO-TEOLOGICĂ / INTERFERENZ DER TRANSZENDENZ UND IMMANENZ. EIN GESCHICHTSTHEOLOGISCHER VERSUCH.

Autori:  LIVIU JITIANU.
 
       
         
  Rezumat:  În articolul de faţă este vorba despre punctul de intersecţie dintre transcendenţă şi imanenţă, care poate fi caracterizat ca un punct de interferenţă a divinului cu omenescul. În acest punct se întâlnesc istoria profană cu cea a mântuirii. Scopul acestui articol este acela de a prezenta unitatea dintre transcendenţă şi imanenţă. Atât transcendenţa, cât şi imanenţa au un caracter istoric şi sunt realităţi istorice, şi ambele poartă mântuirea. Un al doilea scop al articolului este „împăcarea” poziţiilor catolică şi ortodoxă înlăuntrul sferei istorico-teologice.

Cuvinte cheie: istorie, imanenţă, transcendenţă, mântuire, revelaţie, împăcare
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă