Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA THEOLOGIA ORTHODOXA - Ediţia nr.1-2 din 2001  
         
  Articol:   DER PERSÖNLICHE UND DER GEMEINSCHAFTLICHE ASPEKT DER SÜNDE. NEGATIVE EINFLÜSSE DES INDIVIDUALISMUS / ASPECTUL PERSONAL ŞI CEL COMUNITAR AL PĂCATULUI. INFLUENŢELE NEGATIVE ALE INDIVIDUALISMULUI.

Autori:  ȘTEFAN ILOAIE.
 
       
         
  Rezumat:  Aspectul personal şi cel comunitar al păcatului. Influenţele negative ale individualismului. Păcatul este ruperea legăturilor cu Creatorul, îndepărtarea voită din starea de asemănare cu Dumnezeu, cea mai de jos stare morală la care poate ajunge fiinţa umană. Omul este persoană şi comuniune, iar păcatul reprezintă căderea din ele, deoarece este o iluzie a infinitului dumnezeiesc, spre care omul tinde prin statutul său de chip. Păcatul ne îndepărtează de Dumnezeu, dar ruperea se face şi din dragostea aproapelui şi din legăturile cu întreaga creaţie, creată şi ea din iubire şi pentru om. Pentru vremurile noastre, individualismul este una dintre formele cele mai grave ale păcatului, întrucât îl singularizează pe om prin desfiinţarea elementelor specifice persoanei. Înţelegerea modernă obişnuită face confuzie între persoană, individ, subiect şi "eu", iar sensul cel mai vizibil este tocmai reducerea persoanei la starea de individ. Recunoaşterea şi afirmarea statutului de persoană, ca şi reconsiderarea dimensiunii personale a relaţiilor inter-umane este de natură să contracareze acţiunea individualismului.  
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă