Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA THEOLOGIA GRAECO-CATHOLICA VARADIENSIS - Ediţia nr.1-2 din 2015  
         
  Articol:   CONSIDERAȚII CU PRIVIRE LA SECULARIZARE ȘI ANTICLERICALISM II / CONSIDERAZIONI CIRCA LA SECULARIZZAZIONE E ANTICLERICALISMO II.

Autori:  OVIDIU HOREA POP.
 
       
         
  Rezumat:  Considerații cu privire la secularizare și anticlericalism II. Studiul nostru încearcă să aprofundeze viața Bisericii în diferite epoci, sau în diferite țări, și analizează mentalitatea societății în care aceasta trăiește, evidențiind pe timpul secolelor XIX și XX o dură ostilitate. Pe lângă epIsoadele sporadice de violență, rămâne problema de fond: care sunt motivele care generează această ură împotriva Bisericii? Cum putem explica faptul că, oamenii politici formați în școlile confesionale ale Restaurației se decid după 1848 pentru o politică anticlericală?

Cuvinte cheie: anticlericalism, secularizare, Restaurație, Sfânta Alianță, Congresul de la Viena
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă