Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA SOCIOLOGIA - Ediţia nr.2 din 2004  
         
  Articol:   RECENZII - ANDREW ABBOTT, CATEDRA ŞI DISCIPLINA: CENTENARUL DEPARTAMENTULUI DE SOCIOLOGIE AL UNIVERSITĂŢII DIN CHICAGO, UNIVERSITY OF CHICAGO PRESS, CHICAGO & LONDRA, 1999.

Autori:  LAURA NISTOR.
 
       
         
  Rezumat:  Cartea lui Andrew Abbott, apărută cu ocazia centenarului Şcolii de la Chicago este o monografie asupra constituirii şi schimbării continue a şcolii. Dincolo însă de monografia unei şcoli de gândire, este vorba despre o cercetare şi analiză detaliată asupra punctelor de cotitură din evoluţia disciplinei de peste de ocean, fără de care nu putem înţelege istoria de la Chicago. Autorul - el însuşi profesor la Departamentul de Sociologie a Universităţii de la Chicago - rămâne deci fidel paradigmei: faptele sociale merită să fie cercetate în context spaţial şi temporal. Stilul şi intenţia lui Abbot în demersul pe care îl face pot fi caracterizate cel mai bine, printr-o frază din ultimului capitol al cărţii: "Şcoala de la Chicago ne-a lăsat moştenire importante lucrări în domeniul tradiţiei contextualiste şi interacţionaliste. Aceste lucrări furnizează fundamentări şi exemple asupra direcţiei în care ar trebui să se îndrepte sociologia. De aceea nu avem nevoie să scriem cuvinte de adio despre tradiţia de la Chicago. Doar despre moarte se scriu elegii" (p. 222).  
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă