Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA POLITICA - Ediţia nr.1 din 2011  
         
  Articol:   IMPACTUL INTERNETULUI ASUPRA IMPLICĂRII CIVICE A TINERILOR / THE IMPACT OF THE INTERNET ON YOUTH CIVIC ENGAGEMENT.

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:  Răspândirea internetului a adus modificări importante în multe aspecte ale vieţii cotidiene. Cu creşterea frecvenţei folosirii internetului a crescut frecvenţa preocupărilor asupra efectelor sociale ale acestei căi de comunicare.Bazându-se pe modelul resurselor a lui Sidney Verba, H. Brady şi Lehman Schlozman (1995), aceasta lucrare adresează tema activismului civic în termenii resurselor motivaţionale. Pentru examinarea potenţialul civic al Internetului asupra tinerilor din România a fost folosită regresia bivariată şi corelaţia. Determinanţii civici offline sunt corelaţi pozitiv cu frecvenţa folosirii internetului. Rezultatele studiului inidca ca folosirea internetului nu are nici un efect. Nu duce la creşterea sau scăderea motivaţiei tinerilor de a se implica în comunităţile din care fac parte. Resursele motivaţionale pentru participarea civică sunt obţinute independent de timpul petrecut online. Contrar teoriei mobilizării, serviciile de economisire a timpului oferite de internet consolidează formele de participare offline consacrate. Această lucrare contribuie la o mai profundă înţelegere a acestui fenomen cât şi la testatea teoriilor de participare în România. Multe organizaţii ale tinerilor promovează implicarea civică iar cercetarea aceasta contribuie la elaborarea unor strategii de eficientizare a acesteia.

Cuvinte cheie: participarea civică, utilizarea internetului, angajament civic on-line, determinismul tehnologic, teoria resurselor 

 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă