Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA POLITICA - Ediţia nr.1 din 2011  
         
  Articol:   INFLUENŢA SISTEMULUI ELECTORAL ASUPRA CALITĂTII PREDICŢIILOR ELECTORALE: ALEGERILE DIN ROMÂNIA 1992 - 2009 / THE INFLUENCE OF THE ELECTORAL SYSTEM ON THE QUALITY OF THE ELECTORAL PREDICTIONS: ROMANIAN ELECTIONS: 1992 - 2009.

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:  Europa de Est este pată de culoare a „bătrânei” Europe . Aici, dinamismul cu care au loc schimbările, face ca această parte a Europei să fie una extrem de interesantă pentru un cercetător. În demersul de modernizare a sistemelor politice postcomuniste, statele încearcă un spectru larg de pattern-uri de consolidare democratică într-un timp relativ scurt, în căutarea celui mai potrivit. În România, „schimbarea” sistemului electoral a fost subiect a numeroase dispute, începând cu motivele care justifică schimbarea şi până la forma finală. O parte interesantă a discuţiei, viza sondajele de opinie. Se presupunea că simultan cu introducerea sistemului electoral uninominal, acurateţea predicţiilor electorale va scădea mult datorită amplificării complexităţii realităţii care trebuia avută în calcul. Regimul politic comunist în România a adus mutaţii semnificative la nivelul societăţii. După decenii de interzicere, sondajele de opinie şi-au făcut loc cu greu în mentalitatea societăţii româneşti şi nu de puţine ori au fost în centrul unor vii dispute în societatea românească. Atât în rândul populaţiei cât şi al elitelor, sondajele erau şi sunt privite ca instrumente de manipulare. Era greu de înţeles ce este un sondaj, limitele lui, cum să interpretezi datele rezultate, dar poate cel mai greu de înţeles era cum, chestionând un număr mic de oameni să afli care era opinia unei întregi ţări. Deşi au trecut 20 de ani de când sondajele fac parte din viaţa noastră publică, întrebarea „putem avea încredere în sondaje?” răsună la fel de des ca acum 20 de ani. Regula este ca imediat după publicarea rezultatelor unor sondaje să apară valuri de critici iar excepţia o constituie sondajele foarte puţin disputate. Ultimele alegeri din 2009, nu au făcut excepţie de la regulă. De această dată cele mai disputate au fost rezultatele exit-poll-uilor din turul 2, unde 3 instituţii din 4 au indicat câştigător candidatul plasat pe locul 2. Acuzaţii ca şi manipularea, partizanatul sau lipsa profesionalismului şi a deontologiei au stat la baza amplelor articole din presă, emisiunilor TV, discuţiilor on line. Întrebarea care se naşte în urma acestor discuţii este: dinamica performanţelor predicţiilor electorale are legătură cu tipul de sistemul electoral? Ipoteza studiului este că, în cazul seturilor de alegeri care utilizează un sistem electoral majoritar/ uninominal, acurateţea predicţiilor electorale va fi mai mare decât în cazul alegerilor cu sistem proporţional.

Cuvinte cheie: predictie, sistem electoral, exit - poll, acurateţe, sondaj, prognoza, metode 

 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă