Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA POLITICA - Ediţia nr.1 din 2011  
         
  Articol:   EVALUAREA SOFISTICĂRII ELECTORATULUI DIN ROMÂNIA: VOTUL STRATEGIC ÎN ROMÂNIA / ASSESSING THE SOPHISTICATION OF THE ROMANIAN ELECTORATE: AN OVERVIEW OF STRATEGIC VOTING IN ROMANIA.

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:  Aceasta lucrare arată că alegătorii români sunt familiarizaţi cu sistemul electoral maximizându-şi beneficiile potenţiale. Pentru a testa această ipoteză lucrarea a evaluat condiţiile în care are loc votul strategic şi dacă există unele formule electorale care furnizează contexte mai bune manifestării votului strategic. Alegerile parlamentare şi cele prezidenţiale au fost comparate rezultatele fiind în direcţia aşteptată. Datele folosite pentru măsurarea predispoziţiilor alegătorilor de a vota sofisticat au fost colectate din Barometrele de opinie publică ale Fundaţiei Soros şi au fost agregate în acord cu cerinţele cercetării. Cetăţenii par să fie conştienţi că îşi pierd votul în alegerile majoritare folosite în alegerea preşedintelui. Partea a doua a cercetării identifică tiparele de vot strategic prin analizarea efectelor caracteristicilor individuale care influenţează şansele de a vota strategic. Metoda folosită este regresia logistică binară. Cu câteva excepţii, comportamentul alegătorilor români se conformează predicţiilor din literatura comportamentului electoral.

Cuvinte cheie: vot strategic, democraţie tânără, România, alegeri parlamentare şi prezidenţiale. 

 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă