Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA POLITICA - Ediţia nr.1 din 2006  
         
  Articol:   TIPURI DE CONTROL POLITIC ASUPRA MASS MEDIA ÎN ROMÂNIA. AUTORITAR ŞI NON-AUTORITAR / THE POLITICS OF MEDIA LAW IN ROMANIA. FROM AUTHORITARIAN TO NON-AUTHORITARIAN.

Autori:  CRISTINA STĂNUŞ.
 
       
         
  Rezumat:  Lucrarea abordează problema instrumentalizării / controlului asupra mass media în cazul României, concentrându-se pe legislaţie şi puterea de a legifera ca metodă de control. Punctul de plecare este ideea potrivit căreia există două tipuri de control politic asupra mass media, autoritar şi non-autoritar, care se diferenţiază din perspectiva instrumentelor / metodelor folosite. Analiza se bazează pe legislaţia referitoare la instituţiile de presă, dar şi analiza unor cazuri de presiuni asupra jurnaliştilor semnalate de organizaţiile neguvernamentale cu activitate în domeniu, în rapoarte privind libertatea de expresie în România. Analiza evidenţiază pentru perioada 1990-2004 o trecere graduală de la folosirea unor instrumente legale explicite, caracteristice sistemului autoritar de control, la instrumente economice şi structurale, caracteristice mai degrabă sistemelor non-autoritare de control.  
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă