Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA POLITICA - Ediţia nr.1 din 2006  
         
  Articol:   PERSPECTIVA TEORIEI JOCULUI PRIVIND RESURSELE FONDULUI COMUN: PROBLEMA SISTEMUL DE ÎNCĂLZIRE CENTRALĂ ÎN ROMÂNIA / A GAME THEORETICAL PERSPECTIVE ON COMMON POOL RESOURCES: THE PROBLEM OF CENTRAL HEATING SYSTEM IN ROMANIA.

Autori:  IOANA MUREŞAN.
 
       
         
  Rezumat:  Cu toate că la nivel teoretic decizia indivizilor de a-şi achiziţiona centrale termice individuale este o alegere raţională, problema acestei decizii este mult mai complexă. Această lucrare modelează şi analizează la nivel empiric, din perspectiva teoriei jocului şi a decizie raţionale, distincţia dintre acţiunea individuală şi cea colectiva şi modul în care prima este cauza eşecului celei de a doua. Indivizii au ales să achizioneze centrale termice de apartament fără a lua în considerare faptul că o soluţie mai eficientă ar fi investiţia în modernizarea centralelor de cartier. Aceştia au ales să nu coopereze la nivel social şi să-şi satisfacă propriile interese. Cu toate acestea, în afară de faptul că această alegere implică o investiţie ridicată de bani şi de timp, presupune externalităţi negative, cum ar fi poluarea. Astfel că, problema pe care lucrarea de faţă o analizează este măsura în care autorităţile publice pot contribui la crearea de stimulente pentru a transpune raţionalitatea individuală la nivel social.  
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă