Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA POLITICA - Ediţia nr.1 din 2005  
         
  Articol:   UNIVERSITATEA MAGHIARĂ CLUJEANĂ, POLITICI CULTURALE ÎN TIMPUL CELUI DE-AL DOILEA RĂZBOI MONDIAL, 1940-1944. O EVALUARE A MODELELOR DE RECRUTARE STUDENŢEŞTI / THE CLUJ/KOLOZSVÁR UNIVERSITY AMIDST WARTIME CULTURAL POLITICS, 1940-1944. AN ASSESSMENT OF STUDENT RECRUITMENT PATTERNS.

Autori:  ZOLTÁN PÁLFY.
 
       
         
  Rezumat:  Schimbările de natură geopolitică care alterează status quo-ul central-european în ajunul celui de-al doilea război mondial sunt de natură să impună logica “revanşei istorice” şi în sfera universitară. Cu douăzeci de ani în urmă, universitatea maghiară clujeană devine refugiată în Ungaria. Ea revine acum la Cluj, universitatea românească interbelică a Ardealului exilându-se la Sibiu. În ceea ce priveşte universitatea clujeană, renaţionalizarea, adică expansiunea internă pe calea impunerii unor ideologii care s-au mai întrevăzut în practicile organizatorice, este din nou pe ordinea zilei. Amintita expansiune este una cantitativă, funcţionând ca substitutul unei expansiuni ce s-ar fi dorit calitativă şi cu efect modernizator. Din nou şi nu pentru ultima dată, “piaţa universitară” transilvăneană din perioada 1940-1944 este una divizată pe bază de criterii etnopolitice. Pentru prima oară în istoria ei, sfera universitară transilvăneană se concretizează în două instituţii de învăţământ superior paralele, însă cu preţul de a avea o graniţă de stat între ele, preţ plătit de întreaga clientelă academică.  
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă