Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA POLITICA - Ediţia nr.1 din 2004  
         
  Articol:   CONCEPTUL DE TRANZIŢIE ŞI SCHIMBĂRILE ECONOMICE ÎN EST / LE CONCEPT DE TRANSITION ET LES MUTATIONS ÉCONOMIQUES A L’EST.

Autori:  FLORE POP.
 
       
         
  Rezumat:  Scurta noastră contribuţie din acest cadru încearcă să treacă în revistă reperele teoretice ale unei dileme în tranziţia actuală: « continuitate » sau « ruptură »? O dezbatere autentică asupra acestei teme a început mai întâi în ţările occidentale înainte de 1989, când în Est era practic imposibilă datorită constrângerilor ideologice ale sistemului. Totuşi, Janos Kornai în Ungaria şi Oskar Lange ori Marek Dabrowsky în Polonia au iniţiat o mişcare de idei în marginea reformelor din ţările lor. Abia după 1990 - 1991, odată cu căderea comunismului, dezbaterea asupra conceptului de tranziţie şi soluţiile ori strategiile de urmat iau o cu totul altă dimensiune, extinzându-se şi generalizându-se şi în estul Europei. Alţi cercetători au lansat mai târziu dilema « mutaţii » sau « tranziţii » pentrun acelaşi spaţiu de referinţă.  
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă