Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHYSICA - Ediţia nr.1 din 2011  
         
  Articol:   MONITORING THE EFFECTS OF TEMPERATURE ON MILK BY FLUORESCENCE SPECTROSCOPY OF RIBOFLAVIN AND VITAMIN A.

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:  In this study we investigated the structural and chemical changes induced by temperature in UHT processed milk by monitoring the fluorescence of riboflavin and vitamin A. Despite the thermal stability of pure riboflavin and vitamin A in different solvents, in milk we measured important spectroscopic changes as a consequence of the complex environment in which the vitamins are located. We established that Riboflavin was degraded irreversibly and its degradation might be initiated by light and catalyzed by the environment under the action of temperature. We also found that temperature can induce conformational changes in Vitamin A and its close vicinity environment (triglycerides).

Keywords: Fluorescence spectroscopy, Milk, Riboflavin, Vitamin A.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă