Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOSOPHIA - Ediţia nr.3 din 2011  
         
  Articol:   FIINŢA UMANĂ ŞI ÎNCREDEREA / BEING HUMAN AND TRUST.

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:  „Încrederea” a devenit unul din cuvintele cheie ale deceniului nostru, ca reacţie la ceea ce este perceput ca fiind o crizã de încredere. Aceastã percepţie este puternic corelatã cu percepţia de a-nu-fi-în-control, precum şi cu o culturã a suspiciunii. Toate acestea implicã o dorinţã, o tînjire dupã o lume unde sã fie posibil controlul complet şi unde nimeni nu are avea, prin urmare, nevoie sã aibã încredere în altcineva. Vom argumenta cã acest de tip de lume este condiţionat de mai vechea idee reducţionistã modernã a unui eu puternic şi dezangajat. Abordãm natura încrederii dintr-o perspectivã transcendentalã, analizând condiţiile caracteristice necesare pentru ca încrederea sã existe, şi anume insistenţa diminuatã asupra unui eu puternic şi dezangajat, condiţia noastrã umanã de vulnerabilitate şi angajamentul inevitabil cu un orizont normativ. Vom arãta cã aceste condiţii sunt nu doar rezultatul unei meditaţii filosofice, ci şi un anumit fel de a privi şi de a înţelege lucrurile, care-şi lasã amprenta asupra recentelor cercetãri empirice cu privire la încredere.

Cuvinte cheie: condiţii ale încrederii, eu modern timpuriu / eu modern târziu, eu angajat / eu dezangajat, eu vulnerabil / eu puternic, eu relaţional/ eu substanţial 

 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă