Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOSOPHIA - Ediţia nr.3 din 2011  
         
  Articol:   UNELE CONSIDERAŢII PRIVIND METODOLOGIA ÎN ETICĂ: DIFERITE NIVELURI ALE CRITICII ÎN DIFERITE DOMENII ALE ETICII PROFESIONALE / SOME CONSIDERATIONS ON METHODOLOGY IN ETHICS: THE DIFFERENT LEVELS OF CRITIQUE IN THE VARIOUS AREAS OF PROFESSIONAL ETHICS.

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:  Reluând proprietăţile logice ale discursului etic, articolul îşi propune, mai întâi, de a compara şi de a contrasta (într-un mod mai explicit) cele trei arii ale eticii aplicate, care au făcut subiectul conferinţei: etica business, etica jurnalistică şi etica medicală. Vom arăta că discrepanţa pronunţată dintre prezumţia automată a unui deplin angajament moral din partea practicienilor medicali şi prezumţia unei absenţe totale a obligaţiei morale, pe care o găsim la anumiţi scriitori ultraliberali, ce abordează teme economice şi de business, devine extrem de relevantă, chiar dacă poziţia ultraliberală este puternic contestată astăzi, mai ales ca urmare a crizei financiare. Prin urmare, partea finală a articolului reflectează, cu instrumente metodologice, asupra a trei nivele logice, bine diferenţiate, în funcţie de care critica normativă a practicii profesionale poate fi realizată în fiecare dintre cele trei arii (business, jurnalism şi domeniul medical). Articolul se încheie cu o pledoarie pentru locul metaeticii (pe care aici o considerăm ca fiind o critică ce ţine de al 3-lea nivel), a cărei contribuţie la discuţia etică într-o lume globalizată multiculturală este vitală.

Cuvinte cheie: metaetică; ultraliberalism; business (etică); jurnalism (etică); medical (etică); filosofie morală 

 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă