Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOSOPHIA - Ediţia nr.3 din 2011  
         
  Articol:   LUMEA ARTELOR VIZUALE CONTEMPORANE ÎN ROMÂNIA DUPĂ 1989: TENSIUNE ŞI FRAGMENTARE / ROMANIAN CONTEMPORARY VISUAL ARTS WORLD AFTER 1989: TENSION AND FRAGMENTATION.

Autori:  MARA RAŢIU.
 
       
         
  Rezumat:  Acest articol vizează problematica lumii artei contemporane româneşti – cu referire la artele vizuale – punând accent pe instituţiile acesteia. La peste douăzeci de ani după căderea regimurilor comuniste, lumea artelor vizuale contemporane româneşti este una profund tensionată şi fragmentată, în comparaţie cu alte lumi ale artei contemporane din diferite ţări din Estul şi Centrul Europei. Ipoteza mea este că această stare de lucruri îşi are originile în schimbările instituţionale şi în procesele de constituire a instituţiilor din anii ’90. Prin urmare, reconfigurarea sistemului artei contemporane după 1989 şi impactul acesteia asupra practicilor artistice, precum şi receptarea sa în mediul profesional artistic se impun ca obiect crucial de analiză. Scopul unei astfel de analize este de a reliefa caracteristicile structurale ale lumii artelor vizuale contemporane româneşti care au condus la actuala fragmentare şi, de asemenea, de a explica tensiunea acută care caracterizează relaţiile dintre actorii săi.

Cuvinte cheie: lumea artei, instituţii de artă, România, Ungaria, arte vizuale 

 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă