Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOSOPHIA - Ediţia nr.3 din 2011  
         
  Articol:   ESTE ARTA UN FRUCT SAU O LEGUMĂ? DESPRE DEZVOLTAREA UNUI DEFINIŢII PRACTICE A ARTEI / IS ART A FRUIT OR A VEGETABLE? ON DEVELOPING A PRACTICE-BASED DEFINITION OF ART.

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:  Formularea unei definiţii adecvate a artei a fost una din încercările filosofiei care i-a copleşit pe toţi cei care şi-au propus-o. Cu toate acestea, proiectul de definire a termenului este meritoriu, mai ales atunci când este vorba de definiţii care să servească politicii culturale şi managementului artelor. În aceste domenii de activitate, în care arta deţine o poziţie centrală, lipsa unei definiţii poate genera consecinţe negative pentru politici şi strategii de management dorite eficiente. Acest articol susţine necesitatea unei definiţii practice pornind de la următoarea întrebare: este arta un fruct sau o legumă? Această aluzie la o întrebare care ar putea fi pusă despre tomata din grădină atrage atenţia asupra faptului că, în timp ce (pentru tomate) nu există decât un singur răspuns ştiinţific corect, răspunsul practic depinde de scopurile noastre proprii, fie că este vorba de tomate sau de artă. Luând cazul Statelor Unite şi al câtorva dintre agenţiile sale federale ca exemple concrete, acest articol explorează cum ar arăta o definiţie a artei bazată pe practică şi ce avantaje ar putea aduce pentru scopurile practice ale politicii şi managementului artei.

Cuvinte cheie: artă, managementul artelor, politica artelor, definiţie filosofică, definiţie practică

 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă