Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOSOPHIA - Ediţia nr.3 din 2010  
         
  Articol:   DOUĂ TIPURI DE EXPLICITARE TELEVIZATĂ: TELEVIZIUNEA ÎN TIMPUL EPOCII CEAUŞESCU ŞI TELEVIZIUNEA EREI DIGITALE / DEUX TYPES D’EXPLICITATION TELEVISUELLE : LA TELEVISION A L’ERE DE CEAUSESCU ET LA TELEVISION A L’ERE DIGITALE.

Autori:  ALEXANDRU MATEI.
 
       
         
  Rezumat:  

Două tipuri de „Explicitări” televizuale: televiziunea pe durata preşedenţiei lui Ceauşescu şi în Era Digitală. În acest articol ne confruntăm cu o abordare fenomenologică – al cărei concept central e „explicitarea”, aşa cum este ea definită de Peter Sloterdijk – a două epoci ale televiziunii. Conform acestei clasificări, există două regimuri politice distincte: televiziunea „precarităţii” în cadrul unui regim politic totalitar, exemplificată de Televiziunea Naţională Romînă pe durata preşedenţiei lui Ceauşescu, pe de-o parte, şi televiziunea „abundenţei” zilelor noastre, într-o democraţie liberă capitalistă. Cea din urmă este privită în primul rînd ca un mijloc tehnologic de fabricare şi răspîndire al imaginilor şi ulterior, via unui episod din bine-cunoscutul serial Dr.House, ca un generator de ficţiune capabil să pună la îndoială tocmai valoarea celor două tipuri de regimuri politice menţionate anterior: dictatura şi democraţia capitalistă.

Cuvinte-cheie: Istoria televiziunii, explicitare, Televiziunea Romînă, Peter Sloterdijk, Dr. House

 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă