Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOSOPHIA - Ediţia nr.2 din 2011  
         
  Articol:   VALOARE – SENS, POZIŢIE ŞI FUNCŢIE – ÎN CADRUL SISTEMELOR SEMNIFICANTE. O ABORDARE CRITICĂ A CONCEPTULUI DE VALOARE(-SEMN) ÎN TEORIA SEMIOLOGICĂ A LUI JEAN BAUDRILLARD.

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:  

Lucrarea mea adresează problema valorii semnului în contextul criticii/teoriei semiologice a lui Jean Baudrillard. Acest concept aparţine genealogiei conceptuale a teoriei baudrillardiene a simulării. Scopul nostru este descoperirea poziţiei acestui concept (dintr-o perspectivă semiologică) în teoriile baudrillardiene şi oferirea unor intuiţii cu privire la relevanţa valorii semnului în domeniul teoriei sociale, odată ce este folosit în analizarea şi înţelegerea funcţionării şi alcătuirii sistemelor semnificante de ordinul al doilea la nivelul societăţii. Articolul este dispus în cinci paşi argumentativi: 1) obiectul semn – complicitate/complicaţie între valoare şi sens; 2) critica economiei politice a semnului (linie dublă de luptă: împotriva teoriei marxiste a valorii şi a teoriei saussuriene a semnului); 3) dezvoltarea şi radicalizarea criticii împotriva teoriilor clasice despre semn; 4) dincolo de referinţă – jocul structural emancipat pur al valorii, şi 5) naşterea teoriei simulării (celelalte patru puncte sunt legate de genealogia acestui concept).

Cuvinte-cheie: semn, bun, valoare a semnului, cod, simulare, lege structurală, teorie a valorii, semiologie.

 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă