Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOSOPHIA - Ediţia nr.2 din 2011  
         
  Articol:   POATE FI REALMENTE SALVATĂ JUSTIŢIA EGALITARISTĂ DE PLURALISMUL VALORIC?.

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:  

În această lucrare voi pune în discuţie un răspuns frecvent la ceea ce e numit, de obicei, “obiecţia durităţii” sau “obiceţia abandonului” la adresa justiţiei egalitariste. Această obiecţie a fost formulată de Elizabeth Anderson pentru a demonstra că justiţia egalitaristă nu este, în niciuna dintre versiunile sale, o interpretarea adecvată a idealului (egalitarian) de justiţiei socială. Potrivit răspunsului discutat în lucrarea de faţă, justiţia egalitaristă poate fi salvată de obiecţia durităţii prin intermediul pluralismului valoric. După câteva scurte consideraţii asupra justiţiei egalitariste şi obiecţiei ridicate de Anderson, apoi asupra prluralismului considerat ca o strategie de a contracara această obiecţie, voi încerca să arăt că, de fapt, justiţia egalitaristă nu poate fi salvată de obiecţia durităţii (doar) prin intermediul pluralismului valoric.

Cuvinte cheie: justiţie egalitaristă, obiecţia durităţii, pluralism valoric, justiţie distributivă, solidaritate, compasiune

 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă