Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOSOPHIA - Ediţia nr.2 din 2011  
         
  Articol:   RĂZBOAIE NOI ŞI NOI FORME DE VIOLENŢĂ: MIZE CULTURALE ŞI SOCIETALE ALE IDEII DE PACE..

Autori:  MONIQUE CASTILLO.
 
       
         
  Rezumat:  

Teama de violenţă pare să devină o forţă politică predominantă. Se vorbeşte mult astăzi despre transformările care caracterizează practicile violenţei, cu privire la „noile războaie” şi îndeosebi la violenţa urbană. Însă, în acelaşi timp, observăm că aceste transformări au loc într-o lume care pretinde că e tot mai paşnică şi mai pacificatoare, într-o lume în care securitatea tinde să devină virtuea socială supremă, binele public dominant al tuturor comunităţilor. De ceva vreme s-a instalat o stranie coabitare: pe de o parte, o formă fanatică de violenţă care se autoregenerează alimentează şi perpetuează teama ca factor de destabilizare, iar pe de altă parte, obsesia privind securitatea conduce la politici menite doar să contracareze frica de violenţă.

Cuvinte cheie: conflicte noi, violenţă urbană, mize simbolice şi culturale ale războiului şi păcii, politici relaţionale

 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă