Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOSOPHIA - Ediţia nr.2 din 2010  
         
  Articol:   PARIUL PASCALIAN CA MOD DE A FI. DE LA MATEMATICI LA FENOMENOLOGIE / LE PARI PASCALIEN COMME MODE D’ÊTRE. DES MATHÉMATIQUES À LA PHÉNOMÉNOLOGIE.

Autori:  CĂLIN CRISTIAN POP.
 
       
         
  Rezumat:  

Pariul pascalian ca Fel-de-a-fi. De la Matematică la Fenomenologie. În textul său în care este dezbătut pariul asupra existenţei lui Dumnezeu, Pascal implică raţiunea într-un mod paradoxal. Situaţiile limită (cazurile din pariu) relevă tematica infinitului, transformînd raţiunea analitică (thetică) într-una disgresivă (tematică). În acest mod, dimensiunea teoretică, matematică, a pariului primeşte una existenţială, cît timp fenomenologia concretă a vieţii e luată în considerare. „Jocul matematic” devine un „joc existenţial”. Doar în acest mod, omul se pregăteşte pe sine să-şi asume itinerariul existenţial autentic ce face posibilă primirea graţiei şi credinţei divine în inima sa. Pariul trebuie să fie un demers constant, implicînd omul în asumarea neliniştitoare a propriului său mod de a fi. În cele din urmă, actul „de a fi” şi cel „de a paria” devin identice.

Cuvinte-cheie: Pascal, pariu, divinitate, infinitate, matematică, fenomenologie, credinţă

 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă