Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOSOPHIA - Ediţia nr.2 din 2010  
         
  Articol:   ÎPROBLEMA DESCRIPTIEI IN PSIHOLOGIA DESCIPTIVA A LUI FRANZ BRENTANO / DAS PROBLEM DER BESCHREIBUNG IN FRANZ BRENTANOS DESKRIPTIVER PSYCHOLOGIE.

Autori:  ION TĂNĂSESCU.
 
       
         
  Rezumat:  

Problema Descrierii în Psihologia descriptivă a lui Franz Brentano. Articolul analizează metoda psihologiei descriptive a lui Franz Brentano şi susţine că această metodă poate fi considerată ca o formă preparatorie a metodei fenomenologice a lui Husserl. Acesta analizează următoarele etape metodologice: experienţa, percepţia, focalizarea, generalizarea inductivă şi realizarea utilităţii deductive. Articolul postulează că percepţia constituie principala etapă metodologică pentru Brentano, demonstrînd că aceasta reprezintă un proces cognitiv ce clarifică componentele particulare al unui complex confuz al conştiinţei, prin separarea şi diferenţierea părţilor sale.

Cuvinte-cheie: Psihologie descriptivă, metodă, experienţă, percepţie, generalizare inductivă

 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă