Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOSOPHIA - Ediţia nr.2 din 2010  
         
  Articol:   DONATIA ARTEI SAU CONDITIILE DESCRIPTIEI FENOMENALITATII LA J.-L. MARION / LA DONATION DE L’ART OU LES CONDITIONS DE LA DESCRIPTION DE LA PHENOMENALITE CHEZ J. -L. MARION.

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:  

Datul Artei ori Condiţia Descrierii Fenomenalităţii la J.-L. Marion. Posibilitatea de a descrie sentimentele conştiinţei este determinată la E. Husserl de anumite trăsături fundamentale ale conştiinţei: intenţionalitate, sinteză, orizont ori faptul de a fi constituent. Favorizînd donaţia intenţionalităţii, J. -L. Marion deschide limitele fenomenalităţii către un fenomen ce se dă sieşi prin excesul intuiţiei, fenomenul saturat. Condiţiile necesare descrierii unui fenomen nu sînt negate de J. -L. Marion. Cu toate acestea, sensul lor este schimbat. Fenomenul saturat, al cărui exemplu îl putem vedea în opera de artă, se dă sieşi printr-un rezumat instant, datorită interiorităţii suprabundente, în cadrul unui număr de orizonturi, şi fără posibilitatea de a fi închipuit de un ego fondator.

Cuvinte-cheie: Intenţionalitate, sinteză, orizont, fenomen saturat, artă

 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă