Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOSOPHIA - Ediţia nr.2 din 2009  
         
  Articol:   PENTRU O ISTORIE ANALOGICĂ A ANALOGIEI. O DISCUŢIE ASUPRA ORIGINII IDEII TOMISTE DE CUNOAŞTERE ANALOGICĂ A FIINŢEI / POUR UNE HISTOIRE ANALOGIQUE DE L’ANALOGIE: UNE DISCUSSION AUTOUR DE L’ORIGINE DE L’IDÉE THOMISTE DE CONNAISSANCE ANALOGIQU.

Autori:  GABRIEL CHINDEA.
 
       
         
  Rezumat:  Această lucrare îşi propune să analizeze câteva detalii cu privire la istoria tomistă a analogiei şi în mod special originea sa aristotelică. Lucrarea consideră relativă importanţa unor argumente filologice legate de existenţa unei discontinuităţi istorice profunde în înţelegerea analogiei dintre Aristotel şi Toma d''Aquino. Scopul său este să identifice elementele care ar putea susţine, din contră, acceptarea unei relaţii mult mai profunde între aceşti doi filosofi. Prin urmare, chiar daca autorul este conştient de faptul că relaţia dintre Toma d''Aquino şi Aristotel nu e atât de simplă şi univocă precum a fost sugerat de către tradiţionalişti, acesta arată că aceată relaţie nu se bazează pe nicio pură ambiguitate şi propune o interpretare analogică a istoriei analogiei fiinţei.

Cuvinte-cheie: analogie, Aristotel, fiinţa, Toma d''Aquino.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă