Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOSOPHIA - Ediţia nr.2 din 2000  
         
  Articol:   RECENZII - STUDII TOMISTE, ANUL I, 2001, LUCRARILE PRIMEI INTRUNIRI A SECTIEI ROMANE A SOCIETATII INTERNATIONALE TOMA DIN AQUINO, SINAIA, 18-20 APRILIE 2001, EDITATA DE SECTIA ROMANA A S.I.T.A., BUCURESTI, 2001, 176 P. .

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:  Apariţia primului număr al Studiilor tomiste, reunind lucrările congresului de înfiinţare a secţiei române a Societăţii Internaţionale Sfântul Toma din Aquino reprezintă un eveniment pentru tradiţia studiilor medievale în România. Reunind specialiştii români ai domeniului, volumul prezintă o serie de studii tomiste grupate în jurul antropologiei religioase a Sfântului Toma şi a deschiderii filosofiei tomiste în dialogul ei cu gândirea contemporană. Cuvântul de deschidere îi aparţine preşedintelui Societăţii, prof.dr. Abelardo Lobato O.P., iar volumul se încheie cu statutul societăţii. Remarcăm în curpinsul volumului un excelent studiu, a cărui anvergură îl preface în mod indiscutabil într-un text de referinţă pentru orice reconstrucţie istorică a tradiţiei studiilor medievale în române: “Sfântul Toma în România” semnat de Bogdan Tătaru-Cazaban, de la Universitatea din Bucureşti. Studiul reface istoric, cu acribia filologului împletită cu o matură şi adesea condescendentă înţelegere a etapelor precare ale filosofiei româneşti, traseul receptării tomismului în tradiţia transilvană, în tradiţia universitară ieşeană şi bucureşteană a secolelor XIX şi XX, cu un accent analitic pus de deceniul, 1990-2000, cel care a dat culturii româneşti o serie de texte bilingve ale Sfântului Toma şi comentarii critice care anunţă o receptare fecundă a tomismului.  
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă