Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOSOPHIA - Ediţia nr.1-2 din 2008  
         
  Articol:   CUM POT REPREZENTĂRILE CATEGORIALE INFLUENŢA INTUIŢIA DE ZI CU ZI? PRIVIND ÎNCERCAREA TIMPURIE A LUI HUSSERL DE A ÎNŢELEGE STRUCTURA ORIZONTALĂ A CONŞTIINŢEI.

Autori:  DEODÁTH ZUH.
 
       
         
  Rezumat:  Cartea lui Robert Sokolowski despre conceptul constituirii al lui Husserl, Filosofie a aritmeticii (FA), a fost reconsiderată ca o lucrare importantă pentru teoria constituirii husserliene. Nu e doar o schiţă necoaptă, ci o lucrare care formulează chiar cele mai progresive idei din filosofia de mai târziu a lui Husserl. În analiza mea, această afirmaţie va fi adevărată dacă ne concentrăm pe a doua parte a cărţii sale şi pe textul din prima secţiune a celui de-al doilea volum al tratatului. Aceste lucrări se focalizează pe o problemă a lui Husserl de mai târziu, şi anume pe viaţa de zi cu zi ca bază a utilizării semnelor, simbolurilor şi conceptelor idealizate şi cum această lume e transformată, de asemenea, de acestea: deci întreg complexul-problemă al interacţiunii intuitivului şi idealului abstract. Dacă luăm în considerare că Husserl vrea să clarifice principiile simbolizării aşa cum apar în FA, atunci nu e surprinzător că discută aceste probleme. Dar e surprinzător că ajunge foarte aproape de rezultatele care au fost obţiune în anii `20 şi `30. Acest lucru va fi limpede dacă urmărim câteva idei din textul lui Husserl din 1892/93 despre conceptul de spaţiu. Voi deduce că a abandonat aceste rezultate progresive pentru că şi-a dat seama că tipul său de analiză nu putea merge în acestă direcţie încă.

Cuvinte-cheie: structură a conştiinţei, prezentări adecvate şi neadecvate, fundamentul simbolizării ca atare, nivelele primare ale constituirii, relaţie-timp, echivalenţă logică, logica semnelor, intuiţie neintuitivă.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă