Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOSOPHIA - Ediţia nr.1-2 din 2008  
         
  Articol:   INFLUENŢA LUI BRENTANO ASUPRA NOŢIUNII TIMPURII A INTENŢIONALITĂŢII LUI HUSSERL.

Autori:  PETER A. VARGA.
 
       
         
  Rezumat:  

Influenţa lui Brentano în apariţia noţiunii intenţionalităţii a lui Husserl a fost percepută de obicei ca o cheie în înţelegerea istoriei intenţionalităţii, din moment ce Brentano a fost onorat cu descoperirea intenţionalităţii şi Husserl cu disciplina sa. Această mult-dezbătută întrebare va fi recercetată în prezenta lucrare prin încorporarea progreselor recente din învăţătura lui Brentano, prin focalizarea pe prima lucrare a lui Husserl, eseul său de calificare (Über den Begriff der Zahl), care a apărut în urma aniilor de studiu cu Brentano şi cu ajutorul notelor din manuscrisele aceleiaşi perioade. Va fi arătat că (i) deşi Brentano a eşuat în exercitarea unei influenţe directe asupra noţiunii de intenţionalitate a lui Husserl (conform aserţiunii lui K. Schumann), (ii) totuşi eşenţa noţiunii lui Brentano rămâne operativă în teoria lui Husserl despre relaţii, care e influenţată aparent de John Stuart Mill şi Herman Lotze. Această investigaţie se vrea a fi o contribuţie pentru o înţelegere adecvată a complexităţilor filosofiei de început a lui Husserl.

Cuvinte-cheie: istoria intenţionalităţii, teoria relaţiilor; Husserl, Edmund; Brentano, Franz Clemens; Mill, John Stuart; Lotze, Hermann.

 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă