Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOSOPHIA - Ediţia nr.1 din 2010  
         
  Articol:   CONDIŢIA DISTOPICĂ A POSTCOMUNISMULUI / LA CONDITION DYSTOPIQUE DU POSTCOMMUNISME.

Autori:  CIPRIAN MIHALI.
 
       
         
  Rezumat:  

Regimul comunist a fost totalitarist şi prin aşa-numitul proiect revoluţionar de transformare şi stăpânirea completă a spaţiului. În special a spaţiului urban, printr-un efort gigantic de dezvoltare şi „modernizare” urbană a unei ţări ca România, a cărei populaţie, economie şi stil de viaţă erau în mare parte rurale. Această modernizare care s-a vrut a fi originală a fost pe cât de echivocă, pe atît de incompletă. Proiectul metafizic şi revoluţionar al modernizării comuniste a spaţiilor urbane a eşuat acolo unde modernitatea capitalistă şi-a câştigat una dintre victoriile incontestabile: în crearea spaţiului public şi în stabilirea unei distincţii teoretice şi practice clare între public şi privat. Voi demonstra că dispreţul regimului comunist atât faţă de spaţiul public care reprezintă creaţia şi practica spontane ale cetăţenilor, cât şi de inventarea spaţiilor private ca zone experimentale a unor noi forme de subiectivitate, a lăsat urme în ţesutul social: dacă arhitectura nu ştia, nu îşi dorea sau pur şi simplu nu putea materializa cererile de spaţii publice, oamenii, la rândul lor, nu ştiau, nu puteau şi mai ales nu îşi doreau să înveţe practicile traiului în comun într-un oraş sau, în alte cuvinte, ale civilizaţiei urbane. Printre alte consecinţe, aceasta face din distincţia public/privat o unealtă prea puţin utilă în înţelegerea spaţiului comunist, şi chiar mai puţin utilă în identificarea esenţei tranformărilor postcomuniste, mai ales că dinamicile prezente ale spaţiului urban rămân tot mai puţin loiale concepţiei tradiţionale de modernitate.

Cuvinte-cheie: comunism, societate postcomunistă, spaţiu public, spaţiu privat, spaţiu urban, practici urbane, precaritate, modernizare.

 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă