Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOSOPHIA - Ediţia nr.1 din 2009  
         
  Articol:   SICUT SPECULUM ANIMATUM. DE LA CONCEPTUL IMAGINAŢIEI LA ARISTOTEL LA INTENŢIONALISMUL LUI ALBERT CEL MARE / SICUT SPECULUM ANIMATUM. DE L’IMAGINATION ARISTOTELICIENNE A L’INTENTIONNALISME D’ALBERT LE GRAND.

Autori:  ALEXANDER BAUMGARTEN.
 
       
         
  Rezumat:  Sicut speculum animatum. De la conceptul imaginaţiei la Aristotel la intenţionalismul lui Albert cel Mare. Lucrarea mea abordează conceptul imaginaţiei la Aristotel luând în considerare multiplele sale sensuri ca posibile surse pentru fenomenologia contemporană. Se argumentează că interpretarea fenomenologică a imaginaţiei în funcţie de intenţionalitate poate fi atribuită lui Avicenna, Albert cel Mare şi Tomas d`Aquino, datorită înţelegerii lor a imaginaţiei ca făcând parte dintr-o subiectivitate în întregime receptivă.

Cuvinte-cheie: imaginaţie, intenţionalitate, fenomenologie, filosofie medievală, Aristotel.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă