Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOSOPHIA - Ediţia nr.1 din 2009  
         
  Articol:   TEORIA FORMELOR DE GUVERNARE ÎN GRECIA ANTICĂ (PLATON, ARISTOTEL ŞI POLYBE) / LA THEORIE DES FORMES POLITIQUES DANS L’ANTIQUITÉ GRECQUE (PLATON, ARISTOTE ET POLYBE) / TEORIA FORMELOR DE GUVERNĂMÂNT ÎN GRECIA ANTICĂ (PLATON, ARISTOTEL ŞI POLIBIU).

Autori:  ANDREI BERESCHI.
 
       
         
  Rezumat:  

Teoria formelor de guvernământ în Grecia Antică (Platon, Aristotel şi Polibiu). Această lucrare este o descriere a structurii filosofiei istoriei din Antichitate. Se apelează la diferitele concepte ale istoriei ca imagini ale teoriei formelor de guvernământ. După Platon, timpul politic este conturat mai ales urmând natura sufletului şi, după Aristotel, urmând conflictele sociale; sursele intelectuale ale celor doi filosofi au fost valorificate de Polibiu în încercarea sa ambiţioasă de a explica printr-o teorie filosofică a istoriei succesul Romei: făcând din întreaga lume o istorie unică prin cuceririle militare care au însoţit culturi şi topografii.

Cuvinte-cheie: forme politice, Polibiu, Aristotel, Platon, suflet, filosofie politică.

 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă